magunkról

Serdülő és Felnőtt Diszlexia Központ

A Diszlexia Központ a Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány egyik munkacsoportja, amely 2008-ban alakult az Alapítvány szakmai vezetője, Dr. Ratkóczi Éva felkérésére.

A Központ az Alapítvány székhelyén, Budapest egyik központi részén, a Corvin negyedben működik.

Vállaljuk a 12 évnél idősebb jelentkezők vizsgálatát és ellátását. Tanulási képesség vizsgálatot, tréningeket, tanácsadást nyújtunk, ill. igény szerint külső szakembereket, tanárokat közvetítünk részükre. Munkatársaink telefonon és elektronikus úton (e-mail) is elérhetőek.

Diszlexia Központunk előnye, hogy sokoldalú – szakorvosokból, pszichológusokból, gyógy- és fejlesztőpedagógusokból, mentálhigiénés szakemberekből, szaktanárokból, terapeutákból álló – szakmai gárdára támaszkodik, és kiterjedt intézményi kapcsolathálóval rendelkezik.

Célunk komplex ellátás biztosítása a kezeletlen diszlexiával, kisebb-nagyobb tanulási nehézséggel, valamint egyéb (pl. figyelemhiányból, hiperaktivitásból, szociokulturális hátrányból, -eltérésből fakadó) teljesítményzavarral élő fiatalok és felnőttek számára.

Az általunk alkalmazott megközelítés szerint a diszlexiával, ill. általában véve a tanulási zavarokkal küzdők nagy része a számukra nem megfelelő tanítási módszereknek és/vagy szociális környezetnek köszönhetően kerül hátrányos helyzetbe.

Ők azok, akik megfelelő tanulási technikák alkalmazásával sikeresebb, kreatív életet élhetnek, míg a hagyományos tanulási módszerek gyakran a kedvüket és önbizalmukat is elveszik a tanulástól. Sokszor a folytonos alulteljesítés ördögi körébe kerülnek, olyan kényszerpályájára, ahonnan nem könnyű önerőből kitörni.

A helyzetet nehezíti, hogy a felnőtt korú tanulási zavarral küzdők számára ma Magyarországon nincs kiépült ellátó rendszer, nincs hova forduljanak a megoldatlan problémáikkal.

Számukra kínálunk modern tanulási és fejlesztő módszereket, önismereti fejlődési lehetőséget, tanácsadást, hogy végre képességeiknek megfelelően teljesíthessenek.