Atipikus Tehetség – Vándordíj - 2018

Post date: Feb 23, 2018 1:05:36 PM

Szabó Gabi – Mici – a Rádió Bézs műsorvezetője, „A Sajtós” - 2017-ben kapott Média-díjat a Szóvivő bálon, 25 éves szakmai pályafutása, munkája elismeréseként.

A díj átvétele után merte először elmondani pályatársainak és kollégáinak is, hogy diszlexiásként mennyire nehéz volt ebben a szakmában teljesíteni.

A hátrányok és nehézségek miatt ajánlotta fel először két évvel ezelőtt Csaba Erikának, a Diszlexia Központ vezetőjének a segítségét, majd ajánlotta fel egy díj alapítását, a hasonló problémákkal küzdő szakmabeliekre gondolva, amihez azonnal támogatókra talált.

A Vándordíjat 2018 február 16-án a Szóvivő bálon, hagyományteremtő céllal, jótékonysággal indítják útjára, mely minden évben egy kampány kezdete is. Az első évben Diszlexia kampány keretén belül szeretnék felhívni a figyelmet az „ATIPIKUS TEHETSÉGEKRE”.

Mi az „ATIPIKUS” ?

Nem testi fogyatékosság, szemmel nem látható hátráltatottság.

Diszlexia?

„zsenibetegség” … Kevesen tudják, de pl Agatha Christie, John Lennon, Walt Disney, Cher, Robin Wiilliams, Tom Cruise, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Mozart, Van Gogh,Sir Winston Churchill, Magic Johnson, Napoleon, Julius Ceasar is a diszlexiások közé tartoznak, tartoztak.

Miért a Szóvivő Bálon?

A Diszlexia – Szabó Gabi „fogyatékossága” is - közege A SZÓ! Ezért komoly szakmai kötődése van a szakmához.

A tehetségek díjazása, gyarkori, bevett szokás! Bár a hátrányban élők díjazására is van példa, azért ez jóval ritkább, éppen ezért ezentúl olyan tehetségeket akarunk kiemelni, akik nem egyenlő eséllyel indulnak, mert a hátrányuk nem látható!

Olyan nem látható hátránnyal, nem látható nehézségekkel élő tehetségek méltatására vállalkozik a díj, akik az életútjukkal és teljesítményükkel példaértékűek.

A díj szakmai hátterét a Nap-kör Mentálhigiéniás Alapítvány, a Serdülő és Felnőtt Diszlexia Központ, Csaba Erika – a központ vezetője, valamint pártolója, fő támogatója az MTA főmunkatársa Gyarmathy Éva nemzetközi szaktekintély biztosítja.

FŐTÁMOGATÓ:

Az EISBERG HUNGARY azonnal a kezdeményezés mögé állt. GAZSI ZOLTÁN ügyvezető igazgató, a Sokszínűségi Egyezmény egyik aláírója számára kiemelten fontos a nyitottság, bizalom, a másság elfogadása, tisztelete, a különbözőségekből fakadó előnyök felismerése és tudatos kezelése. Fontosnak tartja annak bemutatását, hogy egy készséghiány ellenére még lehet valaki kiváló tehetség, akit támogatni, segíteni kell!

Ki kaphatja meg a díjat?

A díjra a médiában, közéletben, művészéletben alkotók pályázhatnak, akik munkásságukkal, több éves szakmai hátterükkel bizonyították, hogy „láthatatlan zavaruk ellenére” magas szinten képviselik a szakmájukat.

A pályázókat szakmai bizottság bírálja el, ezt követően minden évben egy Tehetséget díjazunk.

A díj: ATIPIKUS TEHETSÉG - VÁNDORDÍJ

Minden évben olyanok pályázatát várjuk, akik valamilyen hátránnyal küzdve értek el sikereket a szakmájukban.

Felényi Péter képzőművész plasztikája, ami jelzi AZ EMBERT, aki nem átlagos, aki kicsit „érdes”, akinél látszólag minden tökéletes, de igazán csak belül, ott a háttérben van AZ A VALAMI, ami egyszer csak előtör, AMI FÉNYLIK…

Minden évben a Szóvivő Bálon kaphatja meg ezt a plasztik-szobrot valaki, aki egy éven keresztül vigyáz rá, majd továbbadja. Valamint az ehhez járó, Eisberg Hungary által felajánlott támogatást.